Leer- en gedragsproblemen

Naar de kern

Er bestaan natuurlijk tal van technieken en interventies bij leer- en gedragsproblemen. Meestal zijn die gericht op het verbeteren of ondersteunen van cognitieve functies, geassocieerd met hogere centra in het brein. Denk aan het aanleren van leerstrategieën, emotieregulatie of sociale vaardigheden. Maar lang niet altijd bevindt de kern van het probleem zich in de hogere cognitieve functies maar juist in de basis van het lijf.

Bij kinderen met leer- en gedragsproblemen werk ik daarom met Reflex Integratie Therapie.

Primitieve reflexen

Deze therapie is gebaseerd op het idee dat leer- en gedragsproblemen vaak ontstaan door onvolgroeide primitieve reflexen. Een voorbeeld van zo’n primitieve reflex is het strekken van linkerarm en -been als het kind het hoofd naar links draait. Voor een baby is dat nuttig; eerst om te kunnen draaien in de baarmoeder, later om de baarmoeder te kunnen verlaten en weer later om te leren rollen.

Daarna zou deze grove reflex plaats moeten maken voor veel verfijnder vormen van bewegen en oriënteren. Is dat niet het geval, dan stoort deze reflex het kind, bijvoorbeeld tijdens het schrijven. Bij elke draaiing van het hoofd wil de arm strekken. Het kind is onbewust continu bezig met het corrigeren voor deze reflex, wat zeer vermoeiend kan zijn.

Eenvoudige oefeningen

Door de juiste oefeningen uit te voeren, kunnen primaire reflexen zich alsnog ontwikkelen en geïntegreerd worden in het lichaam zodat ze het kind niet langer in de weg zitten. Hierdoor kunnen problemen op school afnemen en zelfs verdwijnen.

De Reflex Integratie Therapie bestaat dan ook uit eenvoudige oefeningen op maat, die dagelijks uitgevoerd worden. Primitieve reflexen worden op die manier alsnog geïntegreerd en opgeborgen. Nieuwe motorische patronen kunnen zich ontwikkelen. Het kind komt eindelijk tot rust en heeft weer energie om te leren. Aan het einde van het oefenprogramma kan het kind zijn volledige potentieel aanspreken en laten zien wat het echt kan!

De INPP Reflex Integratie Therapie wordt uitgevoerd in meer dan twintig landen en heeft sinds 1975 al duizenden kinderen geholpen.

Onder de kop De therapie ga ik wat dieper in op de motieven achter de Reflex Integratie-aanpak en op de behandeling van kinderen.

Zeer uitgebreide informatie over deze therapievorm is te vinden op www.inpp.nl, www.inpp.be en inpp.org.uk (Engelstalig).

Copyright © 2017-    |    Web design and Dwaallicht logo by thesoulman.nl