Angst

Heb je klachten zoals piekeren, slecht slapen, risicomijdend gedrag, vermoeidheid zonder lichamelijke verklaring, snel boos of verdrietig zijn, paniekgevoelens en hartkloppingen, dan kan het zijn dat angst hiervan de oorzaak is.

Het gaat daarbij niet om een enkelvoudige fobie (bijvoorbeeld bang voor de tandarts) maar om angst als patroon: overmatig bezorgd en alert zijn op alles wat mis kan gaan,  beren op de weg zien, risicomijdend gedrag vertonen, altijd kritisch zijn op jezelf en anderen,  veel excuses gebruiken om dingen uit te stellen, niet in actie komen en als er iets vervelends is gebeurd, en in gedachten situaties blijven naspelen.

Mijn ervaring is dat het ingewikkelde aan angst is dat het vaak niet als zodanig wordt herkend omdat het goed verstopt zit onder allerlei soorten emoties zoals verdriet, boosheid en gevoelens van schuld. En dat is jammer, want angst als patroon is in mijn ogen goed te behandelen, waarbij bewustwording en het doorbreken van patronen centraal staan.

Zoals bij de behandeling van de meeste psychische klachten vraagt een blijvend resultaat om blijvende training van jezelf. Naast het goed herkennen van je denk- en gedragspatronen kunnen ook ademhalingstechnieken, rust, beweging, mindfulness en meditatie verlichting bieden. Ik onderzoek samen met jou wat bij je past.

Copyright © 2017-    |    Web design and Dwaallicht logo by thesoulman.nl