Hooggevoeligheid

Eén van mijn specialismen is het onderwerp hooggevoeligheid. Dat is een karaktertrek met grote impact op je leven. Kenmerkend is helaas ook dat je vaak vastloopt. Het kan een worsteling zijn om je hoofd boven water te houden.

Het meest opvallend aan mensen met hooggevoeligheid is een verhoogde alertheid en intensiteit van de zintuigen. Je ziet en voelt alles, maar hebt tegelijk weinig vaste grond onder aan de voeten. Je kunt je instabiel voelen. Het is alsof prikkels uit de omgeving niet gefilterd worden maar allemaal rechtstreeks en hard je lijf binnenkomen.

Het kan bijvoorbeeld ook lastig zijn om vast te stellen of gevoelens bij jou zelf horen of dat je ze hebt overgenomen van een ander. Dat maakt contacten met anderen lastig; ook al omdat de hooggevoeligheid je erg kan uitputten.

De mooie en krachtige kanten van hooggevoeligheid zijn onder meer het hebben van een verhoogd empathisch vermogen, zorgzaamheid, een sterke intuïtie, liefdevol zijn, en de gave hebben om anderen te helpen. De kunst is natuurlijk om het mooie te benutten en te leren omgaan met het lastige.

In de behandeling leer ik je om de eigenschappen van hooggevoeligheid bij jezelf beter te herkennen. Ik geef je handvatten hoe je er op een voor jou passende manier mee kunt omgaan en hoe je uitputting kunt helpen voorkomen. Dit doe ik onder meer met behulp van technieken geleerd in een opleiding bij Susan Marletta-Hart. Denk aan leren aarden, je grenzen leren voelen en aangeven en stilstaan bij de plekken in je lijf waar je spanning vasthoudt.

 

Copyright © 2017-    |    Web design and Dwaallicht logo by thesoulman.nl